neděle 13. dubna 2014

Promítání 17.4. : René Goscinny a jeho tvorba

V dalším promítání se podíváme na dílo autora, který je dnes jedním z nejčtenějších francouzských spisovatelů na celém světě a který zanechal svou výraznou stopu i ve filmu...pokud vám jeho jméno nic neříká, stačí snad připomenout jeho výtvory, postavy které přivedl k životu: Lucky Luke, Malý Mikuláš a především Asterix...
V tomto promítání budou ve výběru tři filmy, dva animované, jeden hraný, dva vytvořené osobně Goscinnym, jeden podle jeho předlohy, které přibližují tři jeho nejslavnější výtvory:

poster

Goscinny stihnul vytvořit za svůj život několik filmů s postavou galského válečníka. Tento je jediný, který nebyl dělaný podle komiksové předlohy, ale na kvalitě mu to neubírá, naopak, autoři mohli využít řadu šílených nápadů, což z tohoto filmu dělá jednu z nejlepších animovaných (nejen) francouzských komedií.

poster
Postava neohroženého pistolníka, pískajícího si cestou po prérii "I'm lonesome cowboy" je dalším výborným Goscinniho nápadem, ještě starším než Asterix. V tomto filmu se setkáme s parodií většiny klišé, které známe z westernových filmů.

poster
Zatím poslední film spojený se jménem René Goscinniho vzniknul v roce 2009. Tvůrci v něm využili předlohy, příběhů o malém Mikulášovi a jeho spolužácích. Přesto, že původní příběhy byly spíše krátké povídky (navíc vyprávěné v první osobě), povedlo se převést na filmové plátno specifický autorův humor. 

Žádné komentáře:

Okomentovat